Запазване на най-добрите ни спомени (част 1​)

 

996

 

 


Запазване на най-добрите ни спомени (част 1)

Как правилно да съхраним своите отпечатани снимки или фотокниги?  

/В статията ще разгледам съхранението на отпечатани на фотохартия снимки. Повечето от тези съвети могат да се използват и при съхранението на вашите фотокниги/


Попаднахте на кутия със стари снимки, които събудиха много спомени? Независимо дали е от деня на сватбата на вашите родители, баби и дядовци или от първите ви стъпки като бебе, един образ може да предизвика дълбоки чувства. Тези стари отпечатъци често се намират в кутии, чекмеджета и прашни албуми. А може би искате да запазите своите отпечатани снимки за поколенията?

Отпечатаните на фотохартия снимки са своеобразни визуални капсули на времето. Разглеждането им, дори самото им докосване те прави част от момента разказан в тях дори след 100 години. Гледайки през тези визуални капсули на времето или подбирайки снимки, които искаме да отпечатаме, често си задаваме въпроса какъв е най-добрият начин да съхраняваме отпечатаните си снимки? (Как да подберем снимките си за печат ще разгледам в една от следващите статии) Възможно е да съхраним и запазим своите снимки, така че те да останат за следващите поколения, но има няколко важни съвета и трикове за това.

 

1. Първото и вероятно едно от най-важните неща: Работете внимателно със снимките си или няма смисъл да ги съхранявате. Отпечатването на снимки е инвестиция в спомените ни, при правилното им съхранение и при правилното отношение към тях те наистина ще останат за поколенията и то без да се притесняваме, че след 50 години децата ни няма да има как да отворят морално остарелите тогава цифрови носители, на които днес сме ги записали. За да сте сигурни, че не вредите на печата, докосвайте снимките съвсем леко в краищата им, възможно най-малко в печатното поле. Докосвайте снимките с добре измити и подсушени ръце, а най-добре носете чисти, памучни ръкавици, ако е възможно. Попадането на прах върху снимката може да доведе до механичното й нараняване. Внимавайте да не огънете снимката! Това е ваше наследство и/или такова за вашите деца и внуци, така, че се отнасяйте към него като към такова!

 

2. Избягвайте да поставяте снимки за печат в албумите „отлепете и залепете“ (така наречените албуми със самозалепващи страници), тъй като материалите, от които са направени, като обикновена пластмаса, лепило и картон, могат да навредят на изображението във времето. 

 

3. Съхраняването на снимки на тъмно място всъщност помага да ги запазите, защото предпазва мастилото или пигментите от избледняване. Като цяло светлината, но особено UV и флуоресцентните светлини разграждат изображението с времето и то избледнява.

 

4. Ако искате да съхраните множество снимки, сложете ги между листове хартия без киселини в метална кутия или друга направена с цел архивно съхранение на документи. При избора на фотоалбум за съхранение на вашите снимки най-добре изберете такъв, който когато е максимално пълен не се прегъва. В повечето фотостудиа или магазини специализирани в продажбата на фотографска техника и аксесоари ще ви дадат правилна насока за избора на подходящ фотоалбум. (Не се спирайте на най-евтиния и „сладък“ фотоалбум, който намерите!)

 

5. Когато съхранявате отпечатаните снимки, избягвайте места с големи температурни колебания и екстремна влажност. Съхранявайте снимките си на места с температура под 24 °C, избягвайте евентуално покачване на влагата. И съхранявайте на тъмно място, ако е възможно. Не съхранявайте снимките си на таванското помещение, мазето или гаража поради колебания на температурата и влажността. Вместо това изберете добре вентилирана зона. Циркулиращият въздух ще предотврати появата на плесен и други вредни органични вещества. 

 

6. Вече споменахме съхранението на снимки в кутия, но е важно да не забравяме, че дори най-безопасните кутии за съхранение на снимки, които са с архивно качество, не работят правилно, ако не са пълни правилно. Не препълвайте албум, тъй като това може да доведе до огъване, пречупване, изпадането и като цяло повредата на някои снимки.

Кутиите за снимки са чудесен начин за съхранение на снимки, но те не трябва да бъдат нито препълнени, нито недопълнени.

Препълването на кутия за снимки може да причини много от същите проблеми като препълнен албум. Недопълнената кутия за снимки означава, че снимките се движат свободно навсякъде и могат да се извият по краищата или повредят. Ако нямате пълна кутия, използвайте нещо безопасно за снимките в кутията, за уплътнение.

Когато поставяме снимките си в кутия или фотоалбум, е добре да го правим в стая която е с температура около 20-22 °C (но не по-висока от 24 °C) и която не е с висока влажност, за да избегнем  залепване на снимките една към друга или за албума.

 

7. Споменавайки вече няколко пъти влагата е добре да знаем, че трябва да съхраняваме снимките си на места с относителна влажност между 15% и 65%. Не само високата влажност е вредна за нашите снимки, в изключително суха среда фотохартията може да стане доста крехка. 

 

8. Насекомите и гризачите обичат хартията, така че съхранявайте снимките на места недостъпни за тези вредители.

 

Отнасяйте се внимателно и с уважение към снимките отпечатани на хартия, те са тези визуални капсули на времето, които безмълвно ни отнасят към събития, моменти, към един миг от вечността, състоял се преди 50, 100 или повече години.