Как да избера фотограф?

 

Вашият празник наближава, а все още не сте избрали фотограф? Разглеждате работата на фотографи от цялата страна, виждате различен стил на работа, различни цени, разглеждате много, много и наистина много снимки, кои от кои по-хубави, кои от кои по-хубави по своя уникален начин, запечатал момента и емоцията и  всичко това ви обърква?

Ако това е така, значи със сигурност си задавате въпросът

 

КАК ДА ИЗБЕРА СВАТБЕН ФОТОГРАФ?

 

 

 

Аз смятам, че работата на фотографа не е в това да Напише или пренапише историята на двама влюбени, А да Разкаже тяхната история със своите думи и по начина по който той я е видял. 

 

Най-лесният начин за избор на фотограф е да попитате за препоръка вашите близки. Веднага ще получите препоръки за професионалисти, от които те са доволни, вероятно ще чуете и мнение за такива, от които не са. Това е бърз начин да избереш кого да наемеш или поне да отделиш няколко имена на които да обърнеш внимание. Но тук идва най-важното и основно нещо в избора на сватбен фотограф.

Tук, за разлика от видеото посветено на тази тема, ще наблегна на момента в който, вие до голяма степен сте се ориентирали към даден професионалист, но имате дадени притеснения. А такива е нормално да имате, не всеки ден правите сватба и не всеки ден има човек до вас, чиято единствена работа е да снима, а вие сте основният обект на неговата работа. /Линк към видеото в youtube - https://www.youtube.com/watch?v=vLHhZlGq8Z8/

Водещ винаги е СТИЛЪТ. Нещо на което особено наблягам в горепосоченото видео. Без значение дали вече сте се допитали до свои близки или сте решили сами да потърсите фотограф. Всеки артист било то музикант, художник или фотограф има свой стил на работа. И това, че на лицето X стилът да даден артист му харесва съвсем не означава, че на лицето Y същият този стил, също ще му хареса. И тук не говорим само за фотография. Сещате ли се колко пъти сте попадали на спор относно коя кола е по-добра, кой смартфон е по-добър? Наглед едни и същи неща, вършещи една и съща работа, но под различен бранд и направени в стила на този бранд, предизвикват коренно различни реакции при различните хора.

Стилът на фотографа можете да разберете разглеждайки неговата работа. Разглеждайте много снимки от различни фотографи, разглеждайте галерии с цели ангажименти, обхващащи снимки на всеки един момент от сватбеният ден. Само така ще придобиете пълна представа за начина на работа на даден фотограф.

Отворете в браузъра работата на различни фотографи и отсейте тези, които най-много ви допадат, тези, които са най-близо до вас, ако щете дори тези, които най-лесно разбирате. Ако в крайна сметка след това отсяване остане работата на един фотограф, значи това безспорно е вашият човек, остава просто да го потърсите.

След като вече сте се спрели на едно или няколко имена се свържете с хората. Най-добре е да се срещнете лично с тях или поне да осъществите видео или телефонен разговор в който да обсъдите вашите планове, подробности около сватбеният ден и работата на фотографа, не оставяйте комуникацията на ниво мейл или фейсбук съобщения. Фотографът е човекът, който ще бъде до вас през цялото време в един от най-важните дни в живота ви, вие трябва да се чувствате комфортно в негово присъствие. Аз като фотограф винаги приемам ангажиментите си лично, винаги се старая да се потопя в атмосферата, да бъда като един от гостите, естествено не прекрачвайки границата на професионализма.

Най-добрият начин да изберете вашият фотограф остава опитът от първо лице, на база предишна работа с него. Ако харесвате стилът на даденият фотограф, вече сте използвали негова услуга и сте били доволен от работата му и отношението му, то това е Вашият човек.

Вече сте харесали работата на даден професионалист, но до сега не сте използвали услугите му? Най-добрият начин да „усетите“ работата с даденият фотограф е ПРЕДСВАТБЕНАТА ФОТОСЕСИЯ. Ако до сега не сте използвали услугите на фотографа, към който сте се насочили предсватбената фотосесия е идеалният начин да разберете от първо лице какво е да работите с този професионалист, дали ще се чувствате комфортно в неговото присъствие. Предсватбената фотосесия е и идеалният момент да „стопите ледовете“ помежду си, с което да се избегне често срещаното  „сковаване“ в началото на сватбеният ден, когато за пръв път виждате, човека, с когото до вчера само сте обсъждали всичко, което ще се случи, с камера в ръка.

Вижте нашето ПРОМО предложение за предсватбена фотосесия в сайта на Грабо.бг - https://grabo.bg/godejna-fotosesiia-0sfut