Полезни съвети за Вашия сватбен ден

Сватбеният ден е съвкупност от множество елементи, често независещи и несвързани помежду си. Като започнем от кумове, родители, гости от цялата страна, всички професионалисти имащи отношение към сватбения ден като сладкари, изработващи тортата, хлебари месещи питата, фотографи, водещи, сервитьори та се стигне до авариралата кола, която ще направи задръстване точно когато бързаме за ресторанта.

Тук ще спомена някои неща на които от личен опит зная, че трябва да се обърне внимание. Естествено всички съвети са от гледната ми точка на фотограф. 

Бъдете подготвени за неочакваното, тъй като всичко е възможно по време на сватба. Не се притеснявайте от инциденти и се наслаждавайте на деня си!!!   Планирате своята сватба в продължение на месеци, а в сватбения ден всичко се случва за броени часове.   Сватбата е сложна от към организация и многопластова, не всичко зависи от вас и със сигурност ще се случат неочаквани събития. Ако някой ви каже, че сватбеният ви ден ще мине точно както сте го планирали до най-малкият детайл, то най-вероятно ще ви излъже. Ето само няколко малки ситуации, на които аз като фотограф съм попадал. Косата / гримът се забавя повече от предвиденото или булката не го харесва. Цветята пристигат късно. Тортата се поврежда, доставят грешна торта или искат заплащане на тортата, която вече сте заплатили, а не успявате да намерите фактурата. На шаферките отнема повече време, за да се приготвят. Автомобила на младоженците закъснява, пука гума или претърпява инцидент. Кръщелното свидетелство на кума е изчезнало, също както и питата, която младоженците трябва да разчупят в ресторанта.При взимане на булката младоженеца се нарязва на стъклена врата и се налага посещение в бърза помощ.  Младоженецът изпуска булката, докато я накланя за първата целувка. А къде оставихме халките в цялата суматоха?  Плануван е изнесен ритуал за сключване на брак, но в последния момент се изсипва порой и се налага цялостна реорганизация на ритуала. Неведнъж се е случвало, роклята за която булката е обиколила толкова много места, в толкова различни градове да бъде настъпена и скъсана на първото хоро. Това са само някои неща, които са се случвали в сватбения денно в последния момент се изсипва порой и се налага цялостна реорганизация на ритуала. Неведнъж се е случвало, роклята за която булката е обиколила толкова много места, в толкова различни градове да бъде настъпена и скъсана на първото хоро. Това са само някои неща, които са се случвали в сватбения денно в последния момент се изсипва порой и се налага цялостна реорганизация на ритуала. Неведнъж се е случвало, роклята за която булката е обиколила толкова много места, в толкова различни градове да бъде настъпена и скъсана на първото хоро. Това са само някои неща, които са се случвали в сватбения ден 

Осветлението  е най-важната съставка във фотографията. За прием на закрито , колкото повече осветление имате, толкова по-добре. Ъплайтинг  (uplighting) осветлението прави банкетната зала да изглежда зашеметяващо. Най-красивото осветление е лилаво, синьо, оранжево, а може да се съчетае и с темата на сватбата (ако има такава). Свещите на масите добавят настроението и ще направят вашите снимки да изглеждат още по-добре, но с тях трябва да се внимава. Моля, въздържайте се от зелено осветление ... просто не изглежда добре. За прием на открито , моля, добавете възможно най-много осветление. Осветление тип звездно небе, свещи, фенери са източници на осветление, които създават изключително романтична атмосфера.

 От гледна точка на фотографията,  най-доброто време за церемонии на открито е 1-2 часа преди залеза 

 Буфери   ... план за закъснения ... очаквайте забавяне... 99% от сватбите, не вървят според предварителния план. Искате да се насладите на деня, без да сте стресирани в най-добрия ден от живота си. Знам, че се повтарям, но това наистина се случва често...  подгответе буфери /добър вариант е да отделите малко повече време за фотосесията, от времето, което смятате за необходимо/. 

 Една добра снимка изисква време за настройка и усъвършенстване. Бъдете подготвени. За фотосесията е добре да отделите 2 или поне час и половина.   Времето за фотосесия най-често се явява и буфер при забавяне. Плануваните два часа, често стават 1 час в деня на сватбата, а в някои случаи и по-малко. Леонардо да Винчи рисува Мона Лиза между 1503-1517 г. !! Корицата на списание като Vogue отнема цял ден за създаване и то при участие на професионални модели, гримьори, при ясен сценарии и контролирано осветление (студио), докато правите над 1000 снимки. За да създаде добра снимка, фотографът се нуждае от време- колкото повече време, толкова по-добре. Освен ако не е реален момент (майка ви проля сълза), обикновено по време на фотосесия заедно с фотографа има и помощник, отговарящ за осветлението. Не забравяйте, че видеографа също ще иска да използва момента за да направи свои кадри.

 Ако носите косата си надолу   ,  лицето ви ще бъде покрито на много снимки.  Издърпайте косата си отстрани. 

 Помислете за вашия маршрут по време на сватбения ден    и го споделете с вашите фотограф и видеограф.  

 Най-доброто време за снимане е 1 час преди залеза   по време на така наречения златен час. Друго подходящо време е в рамките на 1 час след залеза през часовете на здрача. 

Най-лошото време за снимане навън е между 12:00 и 15:00 часа. Светлината е груба, под носовете, веждите и брадички те образуват груби сенки, а мъжете ще заврат в своите костюми.

 За вашата подготовка, ако е възможно, изберете стая в която не попада директна слънчева светлина в часовете за подготовка.    Фотографията като цяло е свързана с осветлението, а доброто осветление е основната съставка за добри снимки. 

 Изберете голяма стая   за подготовката на булката. Колкото по-голяма е стаята, толкова по-добре. Първо, това ще ни позволи да снимаме от различни ъгли. Второ, ще използваме дълги обективи. 

 Почистете помещението за подготовка   от излишни вещи.  

 Как да завържем вратовръзка? Днес в интернет можем да намерим много клипчета и схеми. Ето линк, който ще бъде в полза на бъдещите младоженци- https://is.gd/NBSiiX

Научете как да прикачите бутониер.  https://is.gd/cJ54Px

Как сгънем кърпичка за сако? - https://is.gd/Y2xlTt

Поставете цветята във вази, така изглеждат по-добре  - не ги оставяйте в картонените кутии, буркани или кофи.

Ако стаята, в която се приготвяте , няма прозорци , помислете за свещи, които допринасят за по-романтична обстановка, но внимавайте да не съсипете роклята си.

Удвоете времето, което смятате, че ви е необходимо за косата и грима. Ако закъснявате или резултатът не ви харесва ще има време за корекции

Наемете гримьор чиито услуги сте използвали или имате наблюдения към работата му.

Светлината на прозореца е най-добрата! Ако гримът не се прави в студио, където гримьорите имат професионално за целите им осветление е добре грима да се направи до прозорец за да се използва естествена светлина. Грима може да изглежда различно на неподходяща изкуствена светлина.

Ако шаферките са с еднакви рокли,  това ще изглежда много сладко. 

Подгответе чифт маратонки или други удобни обувки. Зная, че вашите обувки изглеждат смайващо и ви е отнело изключително време и усилия за да ги намерите, но ходенето по тревата ще бъде малко проблематично, за хората да споменавам ли..? 

За да спестите време, моля  , пригответе и разопаковайте пръстените (сватбени халки и годежен пръстен), обувки, рокля и други елементи, които искате да снимате.

В зависимост от роклята помислете за границите на вашия  тен 1 месец преди сватбата

Някои булки избелват зъбите си преди сватбата

Уверете се, че всички важни хора са там, когато се подготвяте , но не вкарвайте твърде много хора в стаята си. Нужно е място за фотографа и водеографа. 

Хубаво е булчинската стая да е добре осветена.

Добре е да помислим къде да направим общите снимки, в случай, че вали.

Ако можете да си го позволите, помислете за наемане на сватбен координатор! Те вършат чудеса в деня на сватбата и напълно си заслужават инвестицията. 

iPhoneography: В деня на вашата сватба, любезно помолете гостите си да бъдат внимателни и да не „скачат“ пред фотографите, особено по време на официалните събития, групови портрети и церемонии, Често се налага да чакаме гостите, които правят снимки със своите телефони или таблети, да завършат, за да можем да си вършим работата. 

Говорейки за мобилни телефони, е чудесна идея мъжете да оставят телефоните си в чанта. Не изглежда добре ако джобовете са издути от мобилни телефони, цигари, ключове и пр.

Сватбените рокли се изработват с множество слоеве от фина тъкан,  помислете за това ако сватбата е в летните горещини, важно е да се чувствате добре в своята рокля

Искания от гостите: често гости или членове на семейството имат искания, които в момента не можем да изпълним. Случвало се е по време на първи брачен танц някой от гостите да ме вика за да го снимам заедно с братовчед му, с когото не са се виждали то 10 години. Естествено първият брачен танц е от първостепенно значение и в този случай ще помоля човека да изчака малко, не от неуважение към него, а за да мога да си свърша работата. В подобна връзка си спомням ситуация от далечната 2008 или 2009 година. Снимаме граждански брак в старото граждански зад Универсалният магазин в Стара Загора. След церемонията гневен гост се насочва към колегата видеограф и започва да му се кара, с изключително груб език, как може да е позициониран така, че да не може да направи една снимка, на която и той да не се вижда. Запомнете,за нас най-важното е да си свършим работата и да го направим така, че да не си пречим един на друг (оператор на фотограф и обратното), естествено, че се опитваме да останем възможно най-незабележими по време на целия ден, но няма как във всяка една минута да знаем дали пречим на бай Иван да направи снимка с телефона си. 

ЦЕРЕМОНИЯ:  Ходете бавно по пътеката и не поглеждайте надолу : има няколко причини да вървите бавно по пътеката. Първо, ще можем да направим повече снимки от и второ, ако ходите бавно, почти до степен, в която губите равновесие, сте принудени да ходите като модел, почти да кръстосвате краката си, което подчертава извивките на тялото ви. Мислете за модна писта! Същото важи и за вашите шаферки

Вашата Първата целувка трябва да продължи най-малко 3 секунди! Виждал съм доста кратки първи целувки. Отделете поне 3 секунди, нека гостите ви се зарадват, а ние запечатаме този мил момент за години напред.

Кажете ми, ако сте планирали някакви изненади, като например танцова формация, огнено шоу, фойерверки и пр.

Правила за църква / храм : Моля, попитайте свещеника относно всички правила по отношение на фотографията. Моля, информирайте ме предварително, за да мога да се подготвя съответно. Наличието на подходящо оборудване е ключово в подобни ситуации. Макар като фотограф винаги да проучвам местата на които не съм снимал предварително е добре и вие да сте запознати.

Пръстените: Моля ви не се закривайте докато си слагате пръстените. Правете го бавно, за да имаме време за повече кадри.  

Обърнете внимание на подписването. След полагане на подписа изчакайте един момент. Това се отнася както за младоженците, така и за техните кумове. 

След церемонията планирайте 15-20 минути за поздрави 

Ако се планирали да направим общи снимки в църквата питайте дали това е възможно. Понякога графика в църквата е пренатоварен и ритуалите са буквално един след друг. 

Официални снимки: Добре е да информирате семейството си за официалните сватбени снимки, така че да са готови - това ще ви спести време.

Ако сте приготвили жито за хвърляне при излизане от храма, пригответе малко по-голямо количество, една шепичка, не е достатъчна.

Ако сте приготвили гълъби, които да пуснете то преди тяхното пускане се погледнете, изчакайте за да сте сигурни, че ще го направите едновременно и във синхрон.

Същото се отнася при хвърляне на чашите в ресторанта. Не бързайте да хвърлите своята чаша след като изпиете шампанското. Изчакайте своята половинка и го направете заедно.

Определете по един представител от всяко семейство, който да събере хората - това ще ви спести много време. 

Популярните локации за снимки ще бъдат препълнени, така че очаквайте закъснения! Имайте предвид, че ако дадено място е предпочитано от младоженци за снимки, вероятно няма да бъдем сами, ще се налагат изчаквания, които ще орежат част от фотосесията.

По-добре е да имате 1-2 близки локации, отколкото да шофирате до няколко места или до едно място което е отдалечено ... ще прекарате повече време в автомобила си, отколкото да правите снимки и ние ще губим много време за опаковане и разопаковане.

Всеки път, когато сменим местоположението, фотографите се нуждаят от 10-15 минути, за да опаковат-разопаковат оборудването си, да паркират и т.н.

Прием. Получаване на подаръци и поздрави. Ако планирате да имате такъв, бъдете реалистични относно времето. Ако сватбата е голяма, вероятно приема ще продължи повече от час.

Заснемане на детайли (зала, маси, сладкиши и др.). Отнема време, тъй като светлината трябва да се променя много често. Добре е да разполагаме поне с половин час. Ако има нещо, което искате да заснемем и подчертаем, моля, кажете ни.

Преди да резервирате ресторанта, опитайте се да посетите сватба там, за да сте сигурни, че харесвате това, което виждате.

Насладете се на деня и не се тревожете за камерата и за случващото се около вас, това е Вашият ден. 

Първи танц: ако сте по-ниски от вашата половинка и се прегърнете плътно трудно ще снимам лицето ви.

Зимни, есенни и пролетни сватби - носете топли якета и чадъри. Важно е да ви е комфортно и топло докато влезем в ресторанта.

Моля, кажете ми кой и какво е важно за вас. Баба ви има рожден ден в деня на сватбата? Кажете ни това за да можем да обърнем специално внимание.

Моля, опитайте се да не ядете по време на кумската реч или поздравите към вас. В противен случай снимките ви ще показват, че се храните, докато вашите родители и най-добри приятели се обръщат към вас.

Осигурете на гостите си точни упътваниядо различните локации, за да могат да пристигнат навреме и за де не се налага да ви звънят за да ги ориентирате.  

Помолете близък човек да отговаря за организацията на гостите. Така при затруднения от тяхна страна ще има към кого да се обърнат.

Неща, които отнемат най-много време (без конкретен ред): прическата трябва да се преработи, роклите се нуждаят от допълнително гладене, мъжете не могат да завържат вратовръзките си (можете да го направите предварително), тортата пристига късно, трафикът е ужасен, намирането на паркинг е почти невъзможно, роднините се разпръскват по заведения, по време на фотосесията и не могат да бъдат намерени :-).

Първи танц. Насладете се на първия си танц и в идеалния случай не говорете, но ако трябва, дръжте го забавно и флиртуващо. Ще изглежда по-добре на снимки.

Родителите фотографи. Напълно разбирам готовността на родителите да направят стотици снимки по време на сватбата.  И все пак, ако родителите ви прекарат цялата церемония зад камерата, как могат да се насладят на момента?  

Бонус съвет за булки и младоженци:  раздвижете обувките си преди сватбения ден. Така обувките ще са много по-удобни и ще знаете ако на места ви стягат. 

Направете тест с вашия грим и прическа. Често се случва булката да не хареса как изглежда с избрания грим или прическа. А някога се случва прическата да не издържи до края на тържеството. Направете тест няколко седмици преди сватбата за да знаете реално как ще изглеждате с избрания грим и прическа и колко време прическата ви ще запази своя желан вид.