Часове за сватба


 

Когато за пръв път се срещнем с бъдещи младоженци, те обикновено имат много въпроси свързани не само с нашата работа, а и с отделни моменти от сватбеният им ден. Един от най-често срещаните въпроси е свързан с организацията на деня и запазването на часове за граждански брак, църква и ресторант.  В първата публикация в нашия блог ще разгледаме най-често срещаните часове за граждански брак, църковен брак, влизане в ресторанта и кога можем да отделим място за фотосесия в един от най-прекрасните, но и доста натоварени дни в живота ни. Смятам към момента да не обръщаме внимание на часовете за грим и прическа, тръгване от младоженеца, взимане на кум и булка, понеже те са изключително индивидуални при всяка сватба, зависят и от разстоянието, което трябва да се измине между различните локации и от различни игри и изненади, които кумовете или семейството на булката са предвидили.   

 

Като отправна точка ще имаме едни от най-често срещаните часове:

16:00 часа – граждански брак

17:00 часа – църковен брак

18:00 часа – ресторант 

Граждански брак в повечето случаи е около 15 мин., а църковния около 20 мин. (ако младоженците изрично не са заявили, че желаят дълга церемония), така остава достатъчно време за придвижване. В този случай програмата е изключително подредена и стегната, което е добре за гостите. 

Как и колко време да отделим време за фотосесия? 

Добре е да се предвиди около час и половина за фотосесия, която ще се проведе на близка локация (до 10-15 минути в посока). Сватбеният ден се организира в продължение на месеци, а приключва само за броени часове. Ако някой ви каже, че всичко ще се случи така, както сте го предвидили вероятно ще ви излъже. В този натоварен ден винаги изниква нещо непредвидено. Няма смисъл да изброявам, понеже сме попадали във всякакви ситуации, от това кума да забрави къде е прибрал кръщелното си, до това автомобила на младоженците да претърпи леко ПТП при което да се попълват протоколи, а малко по-късно да се окаже, че има проблем с питата, която младоженците трябва да разчупят в ресторанта. Подобни неща се отразяват на фотосесията не само като отрязват част от времето й (като от предвидения над час останат 20-30 мин.). След подобна непредвидена ситуация често на младоженците им е необходимо малко повече време за да се отпуснат, което е нормално и поради което е добре да се предвиди малко повечко време за снимки. 

Естествено най-добрият вариант за фотосесия е в отделен ден, след сватбата. Тогава младото семейство ще е много по-отпуснато, няма да има всички тези ангажименти от сватбения ден, а ако случайно времето се окаже лошо, фотосесията може да се пренасочи. Следсватбената фотосесия е вероятно най-удачният вариант, но къде да вместим фотосесията, когато искаме тя да е в деня на сватбата? Ще представя два от най-честите варианти, които нашите младоженци използват. 

Ако искаме да запазим часовете така, както ги описахме то добър вариант е фотосесията да бъде преди гражданския брак. Предимствата на този вариант е, че не се получава дупка в графика на гостите и може да се използва ако младоженците вече са запазили часовете в подобен на вече посоченият вариант:


Фотосесия

16:00 часа – граждански брак

17:00 часа – църковен брак

18:00 часа – ресторант 

Вторият често срещан вариант е фотосесията да бъде между църковния брак и ресторанта, като за целта граждански и църковния брак биват изтеглени един час по-рано от вече посочените или часа за ресторанта бива изтеглен с един час по- късно. В този случай можем да се възползваме от по-добра светлина, но е приложим ако все още часовете не са запазени:

15:00 часа – граждански брак

16:00 часа – църковен брак

Фотосесия

18:00 часа – ресторант 

Или

16:00 часа – граждански брак

17:00 часа – църковен брак

Фотосесия

19:00 часа – ресторант 

 

Естествено има случаи в които най-подходящ би бил вариант, различен от посочените, спрямо дадената ситуация. Поради това е важно тези неща да се обсъдят предварително с фотографа.