Свето Кръщение - полезни съвети за предстоящия празник

 

995

 

 

В тази статия няма да разглеждам самата организация на кръщенето и  детайли от него, като какви видове свещи има, хавлиени кърпи, кутийки за косичка и кръстче, дар за храма и подаръци за гостите. Подобна информация има в изобилие в интернет и можете да я намерите само с няколко клика в търсачката. Затова аз ще обърна внимание на неща, с които аз и хората, които са ме ангажирали сме се сблъсквали на място по време на самото снимане, за да ги имате предвид при организацията на Вашия празник и ако можете да ги избегнете.

Първото нещо на което искам да обърна внимание е избора на Църква или манастир, в който ще се проведе Кръщението. Темата е доста обширна и вероятно няма да засегна всеки нейн аспект, но ще обърна внимание на неща, с които съм се сблъсквал в практиката си като фотограф. Въпреки, че в много случаи запазването на час за Църквата се прави месец и нещо, два преди Кръщението обърнете внимание, че ако желаете то да се извърши на някой от големите Християнски празници или в популярна за Кръщенета и сватби църква или манастир, то може да се окаже, че часовете за желания от вас ден са заети месеци по-рано. Още тук ще спомена това, че ако Кръщението е на някой от големите Християнски празници е напълно възможно по време на тайнството (особено ако е в по-ранен час) в храма да има и други хора, миряни дошли да се помолят, да запалят свещичка за празника.

Докато при запазване на дата и час в Църква вероятно ще изберете храмът, в който се черкувате или който ще е най-удобен за вас и вашите гости, предвид неговата локация, отдалечеността му от ресторанта, в който ще бъде тържеството след това или други лични съображения, то при запазването на дата и час в манастир има и други неща, на които е добре да се обърне внимание. 

Манастирът Х е сред красива природа, в двора му има красив храм, в които искате да кръстите своето дете. Това е хубаво, но съвсем не означава, че тайнството ще се проведе в този храм, който вие толкова много харесвате. Спомням си случай от преди 3-4 години, отиваме в манастира, аз правя предварителни снимки на родителите, кръщелника и кръстника по алеята към манастирския храм, придвижвайки се малко по малко към него. В този момент една от монахините ни повика, запозна ни със свещеника, когото последвахме до малка стаичка, превърната в храм, в които по това време от година се извършвали подобни тайнства. Родителите останаха доста разочаровани, че не са били информирани за това и споделиха с мен, че ако са били, със сигурност нямаше да направят Кръщението там. Те и техните гости пътуваха 60-70 км, само за да се извърши Кръщението в този манастир и в този храм, който те толкова харесват и със сигурност „изненадата“ не бе приятна, затова е добре, запазвайки дата и час да попитате къде ще се проведе Тайнството.

В друг манастир, има практика да не се запазват дата и час за Свето Кръщение. Желаещите отиват и чакат на място, а някога се чака с часове. В същият манастир има случаи когато са се събрали 5-6 семейства, които влизат едно по едно, но в едно момент, вероятно поради липса на време, свещеника вика оставащите семейства и се прави така да го наречем общо кръщене, като децата се кръщават непосредствено едно след друго. 

Ако Църквата не е в града е добре да се предвиди, че може да не се отиде в ресторанта точно в уговореното време. Неведнъж се е случвало да чакаме свещеник, особено в някой малък манастир или Църква в някое селце. Често свещениците служат на няколко места, налага им се да обиколят няколко населени места, което води и до забавяния.

Предполагам повечето хора са наясно, че освен ритуала в Църквата трябва да се плати и за правото на снимане. Обикновено има цена отделно за фото и отделно за видеозаснемане, в някои манастири обаче се заплаща един вид на брой камера. Така ако екипа е по-голям и има примерно втори фотограф (което при Кръщенията е по-рядко, но при сватбите е практика да има двама фотографи и/или видеооператори) трябва да се заплати и за него отделно. Най-пресният ми спомен за подобна практика е от 2019 година, в един от манастирите в с. Арбанаси. Колегата оператор, искаше втора гледна точка, но не му позволиха без да се заплати още една такса за видеозаснемане, при което тази идея отпадна. 

Много хора не проучват добре мястото в което ще се проведе кръщенето, запазват просто дата и час и обръщат много повече внимание на тържеството след това, на подаръците за гости и кръстници, което може да доведе до неприятни изненади. 

В деня на кръщенето е добре да се отиде в Църквата поне 20-30 мин. по-рано, така ще имате време както за доуточняващи въпроси към свещеника, за украса ако имате такава, така и за кратка фотосесия преди самия ритуал. При кръщаване на малко дете непознатата обстановка, наличието  на много хора, непознатият чичко, който прави с него някакви непознати неща са изключително емоционални за детето. А когато едно детенце се умори от цялата тази емоция съответно му се приспива и започва да плаче, което се отразява и на фотосесията с гостите след това. Затова, особено когато не е предвидено снимане на тържеството в ресторанта, е добре преди църковния ритуал да се направи кратка фотосесия поне с родителите и кръстника, докато детето все още не е уморено от всичко случващо се. 

Няма да разглеждам подробно организацията в ресторанта понеже хората отговарящи за всеки аспект в нея са професионалисти  и рядко се случват неприятни изненади. Въпреки това ще маркирам два момента, на които е добре да се обърне внимание и да се обсъди с хората отговарящи за тях. Става въпрос за конкретното място в ресторанта или комплекса, където ще бъде вашето тържество и мястото където ще бъде позиционирана Сладката маса, ако има такава.  

В коя част на ресторанта или комплекса ще се проведе тържеството? Ако желаете тържеството да се проведе в дадена част от избрания комплекс (в двора или в близост до детския кът), уверете се, че тези места са свободни и ако не са се поинтересувайте точно къде могат да бъдат вашите маси.

Сладката маса. Може вие да я украсите или да се доверите на професионалисти, обърнете внимание обаче на мястото където ще бъде позиционирана. Защо обръщам специално внимание на това? Виждал съм много сладки маси, за които просто няма достатъчно място в ресторанта, пред самата сладка маса има маса с гости, която трябва да се премести докато правим снимките, маси които са толкова забити назад, отново поради липсата на пространство,   че хората едва се промушват зад тях за снимките, а тортата и украсата по масата отнасят не един или два ритника от мъниците. Понякога масите са в някоя доста тъмна част от ресторанта и се налага използването на импулсно осветление, за което е необходимо да има допълнително място. В един случай на две педи от сладката маса започваше дълга маса с гости. Някои от гостите трябваше да чакат прави, докато аз надвесен над масата снимам. Може би едно от най-фрапантните положения на сладка маса, което съм виждал бе в един августовски ден, 14 часа, сладка маса в двора на ресторанта, с лице към изпепеляващите слънчеви лъчи. Нямаше опция масата да се премести или да се снима  по-късно, истинско постижение направиха и родителите и детенцето им посрещайки над 50 гости, приемането на подаръци и снимките с тях.

Всички тези примери са някои от ситуациите в които съм попадал по време на ангажименти и в които, запознавайки ви с тях, се надявам да успеете да избегнете, за да можете да се насладите на един прекрасен празник, без неприятни изненади.